Izvor: tportal.hr / Autor: Neven Bučević

Izdavačka kuća Disput predstavila je 9. studenoga na sajmu knjiga Interliber u Zagrebu najnovija izdanja svoje hvaljene biblioteke ‘Na tragu klasika’, u sklopu koje je tijekom protekle godine objavljeno jedanaest naslova vrijednih i nagrađivanih djela iz bogate riznice svjetske literature.

Biblioteka je zajednički projekt Hrvatskog filološkog društva i Disputa, te se tradicionalno svake godine predstavlja upravo na Interliberu, a o knjigama objavljenim u 2017. na središnjoj je pozornici u Paviljonu 6 Zagrebačkog velesajma govorila urednica Irena Lukšić, koja je napomenula kako je od pokretanja biblioteke 2004. do danas u njoj objavljeno ukupno 128 naslova.

Prvi je u 2017. u okviru biblioteke objavljen roman o Sankt Peterburgu početkom 20-ih godina 20. stoljeća, ruskoga pisca Konstantina Vaginova, čiju je knjigu ‘Jarčeva pjesma’ Lukšić opisala kao ‘roman s ključem u kojemu svaki lik u priči ima svoj prototip u stvarnosti, a stvarnost su 1920-e godine u Rusiji, nakon Oktobarske revolucije i građanskog rata kada je Vaginov došao iz vojske’.