idibarNa Interliberu se i drugog dana sajma moglo uživati, razgledavati, informirati i kupiti mnogo zanimljivih knjiga. Atmosfera je zaista ugodna, a posjetitelji su razni: od onih najmlađih do onih u zrelijim godinama. Predstavljaju se razne knjige i vode se razgovori o knjigama od kojih će neka sigurno biti vaše sljedeće štivo.

Dvije danas predstavljene knjige – ‘Idoli i barabe’ i ‘Kostino pismo’ iako temom različite, obje su vezane uz prošlost i predstavljaju zapis nekih prošlih vremena.

Na predstavljanju knjige ‘Idoli i barabe’ Irene Lukšić okupilo se mnogo ljudi. Prije samog početka i na kraju predstavljanja moglo se uživati u glazbi kao lijepom uvodu u predstavljanje, no i lijepom završetku događanja. Ono najbitnije, samo predstavljanje odvijalo se u petom paviljonu na glavnoj pozornici. Irena Lukšić hrvatska je spisateljica, znanstvenica i prevoditeljica. Osim ove, napisala je još dvije knjige, a tijekom predstavljanja spomenut je bio i čitateljski klub čiji se članovi, kako kažu, ne boje raspravljati.

O čemu se radi? Kakva je knjiga ‘Idoli i barabe’? Ona je vodič kroz svijet slavnih osoba u nekim književnim djelima. Ljudi koji su spomenuti raznih su zanimanja: pustolovi, špijuni, razni umjetnici, a ono što ih spaja njihov je utjecaj na društvo, umjetnost i dr., stoga se s pravom može reći kako se radi o leksikonu slavnih osoba koji se lako čita. Kako je sama spisateljica rekla, u povijesnoj perspektivi mijenja se percepcija slavnih osoba. Istaknuto je kako su slavne osobe imitatori duha vremena, kako je vrijedno imati idole i da su oni kao začin u našem životu – divimo im se kad pokreću humanitarne akcije ili učine nešto drugo za opće dobro.

Nov 12, 2014 od Hana Hadži-Boškov

Portal “Čitaj me”, Zagreb